Capfulilta skenaariotyökaluja koronakriisiin


Koronaepidemia on johtanut tilanteeseen, jossa tulevaisuus näyttäytyy entistä epävarmempana. Skenaariotyön avulla epävarmuutta on mahdollista käsitellä mielekkäällä tavalla.

Capful on laatinut neljä erilaista skenaariopakettia, jotka voimme toteuttaa nopealla aikataululla. Skenaarioiden fokus ja aikajänteet vaihtelevat epidemian etenemisen vaihtoehdoista kriisin jälkeisiin skenaarioihin.

 

KRIISISKENAARIOT

Kriisiskenaarioiden avulla on mahdollista käsitellä toimintaympäristöön liittyvää lyhyen aikavälin hämmennystä ja epävarmuutta, joka on nyt poikkeuksellisen suurta. Äkillinen terveyden ja talouden kaksoiskriisi vaikuttaa myös eri tavoin eri toimialoilla. Rakennamme vaihtoehtoisten skenaarioiden avulla kuvan mahdollisista tulevaisuuksista 4 – 18 kk aikavälillä ja arvioimme eri skenaarioiden vaikutuksia toimialaanne, arvoketjuunne ja organisaatioonne. Päivitämme kriisiskenaariota epidemian vaikutuksista jatkuvasti kertyvän informaation pohjalta ja tarkennamme vastaavasti vaikutusarvioita.

 

KRIISISTÄ ULOS -SKENAARIOT

Kriisistä ulos -skenaariot auttavat hahmottamaan vaihtoehtoisia reittejä, joilla koronashokista päästään ulos ja toipumaan, kun välitön kriisi on hellittänyt ja erilaiset rajoitukset on purettu. Epidemian seurauksena epävarmuus tulevasta on lisääntynyt radikaalisti – kriisin yhteiskunnallis-taloudellisia ja muita vaikutuksia on mahdoton ennustaa. Kuvaamme skenaarioiden avulla mahdollisia ja vaihtoehtoisia tulevaisuuksia 2 – 5 vuoden aikavälillä ja testaamme strategioita skenaariota vasten tavoitteena lisätä strategista joustavuutta rajusti muuttuneessa toimintaympäristössä.

 

KRIISISKENAARIOISTA KASVUUN

Odottamaton ja monitahoinen ulkoinen shokki, kuten koronaepidemia, toimii myös innovaation lähteenä – mahdollisuutena oppia ja kehittää uutta. Kriisiä helpottamaan on jo kehitetty uusia tuotteita, palveluja ja ratkaisuja. Kriisiskenaarioista kasvuun -paketissa hyödynnetään luovaa ajattelua, jota vaihtoehtoisten tulevaisuuksien analysointi ruokkii. Rakennamme 5 – 15 vuoden aikavälille skenaariovaihtoehdot, jotka toimivat alustana kasvuideoille ja -innovaatioille: mitä kasvumahdollisuuksia nykyisessä liiketoiminnassa, läheisillä toimialoilla tai uusilla markkinoilla syntyy, jos toimintaympäristö kriisin sysäämänä kehittyy tiettyyn suuntaan.

 

KRIISIN JÄLKEEN -SKENAARIOT

Koronakriisi vavisuttaa olemassa olevia rakenteita ja järjestelmiä. Osa vaikutuksista on palautuvia, mutta kriisin synnyttämä kaaos voi aiheuttaa myös pysyvää tuhoa. Mitä tulee tilalle? Muuttuvatko mahdottomina pidetyt asiat mahdollisiksi? Kriisin jälkeen -skenaariot auttavat varautumaan toimintaympäristön häiriöihin ja muutoksiin ja hyödyntämään niitä kriisin jälkeisessä maailmassa. Laadimme vaihtoehtoiset skenaariot 10 – 20 vuoden aikajänteellä ja autamme rakentamaan skenaarioiden pohjalta kestävän strategian ja viemään sen käytäntöön.

 

Ota yhteyttä, kerromme mielellämme skenaariotyökaluista lisää.

 

Arto Kaunonen
Founder, Senior Partner
050 356 0717
arto.kaunonen(at)capful.fi

 


Gasgrid Finlandin skenaariot ja strategia


Suomen kaasumarkkinat avautuivat 1.1.2020 ja samaan aikaan toimintansa käynnisti Gasgrid Finland Oy, joka vastaa Suomen kaasun siirtojärjestelmästä. Gasgrid Finlandin tehtävänä on varmistaa turvallinen, kustannustehokas ja luotettava kaasunsiirto yhteiskunnalle sekä kehittää aktiivisesti kaasujärjestelmää ja kaasumarkkinaa matkalla hiilineutraalisuuteen.

Gasgrid Finland on käynnistänyt strategiaprojektin yhteistyössä Capfulin kanssa. Projektissa laaditaan ensin skenaariot, joiden myötä hahmotellaan tulevaisuuden toimintaympäristöä ja kaasumarkkinoiden kehitystä. Skenaariotyöstä haetaan syvällistä ymmärrystä toimintaympäristön muutoksista, joita on tarkoitus hyödyntää myöhemmin strategiavaiheessa. Skenaariovaiheessa Capful auttaa Gasgrid Finlandia katsomaan pitkälle tulevaisuuteen sekä näkemään toimialan vaihtoehtoisia kehityskulkuja, keskeisiä toimintaympäristön muutosvoimia sekä niihin liittyvää epävarmuutta.

Lisätietoja projektista: Anni Sarvaranta, johtaja, Gasgrid Finland Oy (anni.sarvaranta[at]gasgrid.fi)


Tulevaisuusaamu-webinaari 24.3.2020


Miten varaudut tulevaisuuden muutoksiin? 

 

 

Epävarmuus tulevasta on kasvanut. Skenaariotyö on konkreettinen keino ennakoida epävarmaa tulevaisuutta ja varautua toimintaympäristön yllättäviin muutoksiin. Se parantaa organisaatiosi reagointikykyä, muutosvalmiutta ja strategista joustavuutta.

Tervetuloa Capfulin Tulevaisuusaamu-webinaariin, jossa kerromme skenaariotyöskentelystä yllättävien muutosten ennakoinnissa. Lisäksi esittelemme vasta julkaistut Business Finlandin skenaariot, eli neljä vaihtoehtoista kuvausta Suomen kilpailukyvyn ulkoisesta toimintaympäristöstä.

 

Aika ja paikka

Tiistaina 24. maaliskuuta 2020 klo 9.00-10.00

Webinaari, ilmoittautumislinkki sivun alaosassa

Tilaisuus on maksuton

Ohjelma

Puheenvuorot 9.00-9.45
Kysymyksiä ja keskustelua 9.45-10.00

Webinaarin avaus
Outi Hongisto, CEO, Capful

Skenaariot yllättävien muutosten ennakoinnissa
Kimmo Kivinen, Senior Partner, Capful

Suomalaisen yrityksen toimintaympäristö muutoksessa – Business Finlandin skenaariot
Johanna Schreck, Consultant, Capful

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu tilaisuuteen täältä 23.3. mennessä. Lisätietoja tilaisuudesta antaa Essi Vasara, essi.vasara(at)capful.fi.

 

Lämpimästi tervetuloa!


Nimi*

Yritys

Sähköpostiosoite*

Puhelinnumero

Viesti

Pakolliset kentät ovat merkitty *:llä

Sulje

Pysy kartalla

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tietoa tulevaisuuden nousevista ilmiöistä sekä tulevista tapahtumista.